Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-17 10:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/lo-star-utan-ledare-jatteallvarligt/

EKONOMI

LO står utan ledare – krismöte inför kongressen

Foto: Robin Haldert/TT

Vid lunchtid öppnar LO:s kongress. På programmet står val av helt ny ledning, men i sista stund har den föreslagne ordföranden Pim van Dorpel hoppat av.

På förmiddagen hålls krismöte.

Det är ett jätteallvarligt läge, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson till tidningen Arbetet.

Han var en skräll redan när han presenterades av valberedningen så sent som i förra veckan. Och på lördagen var det tänkt att Pim van Dorpel skulle väljas in som ny LO-ordförande av kongressen som drar i gång i dag i Stockholm.

Men på torsdagskvällen kom beskedet. Han står inte till förfogande längre, av privata skäl.

Och nu på förmiddagen, innan kongressen inleds, hålls ett första möte LO-förbunden emellan för att lösa den uppkomna krisen, erfar TT.

Nu får valberedningen, under ledning av Tomas With, IF Metalls vice ordförande, det hett om öronen. Och det är uppenbart att schemat riskerar att spricka, men kongressen håller på tills på måndag, så det finns lite extra betänketid.

Det är klart att nu blir det ganska bråttom. Sådant här ska ju inte skyndas på egentligen, sade Pontus Georgsson till LO-ägda tidningen Arbetet under torsdagskvällen.

Bara att den okände Pim van Dorpel, vice ordförande i det lilla förbundet Hotell- och restaurang, nominerades från början antyder att valberedningen inte haft ett så lätt jobb att skaka fram en ny ordförande. Och det är inte bara en ny ledare som ska väljas – hela den gamla LO-ledningen bestående av fyra personer hoppar av samtidigt.

När en helt ny fyrklöver ska väljas kan ett avhopp påverka hela sammansättningen. Men hittills har ingen av de övriga tre velat kommentera.

Övriga föreslagna till LO-ledningen är IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, Louise Olsson, vice ordförande Elektrikerna och Jessica Leiding, förbundssekreterare Kommunal.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Robin Haldert/TT