Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-19 15:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sveriges-smakstart-vann-rysare-i-lund/

SPORT

Sveriges smakstart – vann rysare i Lund

Foto: Bildbyrån

De svenska volleybolldamerna drömmer om en ny final i Golden League.

Det började på bästa sätt.

Sverige vann en rysare mot Spanien i Lund med 3–2 i set.

– En sjuk match, säger Sveriges Emmy Andersson.

Det svängde fram och tillbaka hela kvällen i Sparbanken Skåne arena.

Spanien vann första set med 28–26, trots svensk dominans. I det andra var det Spanien som drog ifrån till 21–17, men Sverige som tog hem setet med 25–22 efter att ha vunnit sex raka bollar i slutet.

Tredje set gick sedan klart till spanjorskorna, 25–22, medan Sverige var ännu mer överlägset i det fjärde, 25–18, vilket tvingade fram ett femte och avgörande set.

Då ökade Sverige tempot ytterligare och såg till att ge nye förbundskapten, italienaren Giulio Cesare Bregoli, en smakstart på jobbet. Med storstjärnan Isabelle Haak i spetsen – Italienproffset var bäst på planen med sina 33 poäng – vann Sverige skiljesetet med 15–12. Alexandra Lazic blev den som smashade in matchbollen.

– Det var en sjuk match. De slet på så vi fick göra vårt bästa, säger Emmy Andersson till SVT.

– Och att det blev en femsetare var nästan väntat. Att vi kan mäta oss med dem känns jättekul.

De senaste årens succélandslag har därmed inlett European Golden League på bästa sätt. I fjol tog sig Sverige hela vägen till final, och nu hoppas man uppnå något liknande.

Sverige möter sex olika nationer i gruppspelet. De tre bästa går vidare till ”Final four” i Tjeckien i mitten av juni, dit värdnationen redan är direktkvalificerad.

Förutom en turnering i sig ligger resultaten också till grund för vilka som får spela VM. Redan har 16 av 24 länder säkrat en plats i världsmästerskapet 2025, och därutöver ska värdnationer och de högst placerade länderna på världsrankningen fyllas på.

Härnäst för Sverige, redan på söndag, väntar på papperet betydligt tuffare motstånd i Belgien.