Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-06-01 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kraftigt-lyft-for-silverpriset/

EKONOMI

Kraftigt lyft för silverpriset

Foto: Janerik Henriksson/TT

Silverpriset har stigit kraftigt sedan i början av maj och metallen handlades på måndagen till nivåer på över 32 dollar per uns.

Det innebar en prisökning på över 2 procent sedan föregående handelsdag, och med över 20 procent sedan den 2 maj.

”Silver är på väg att komma i kapp guld. Starka fundamenta med stigande guldpriser kommer sannolikt att öka investerares intresse för silver”, skrev den australiska banken ANZ i en uppdatering i förra veckan.

Silverpriset drivs ofta av spekulation och metallens prisvolatilitet är ofta betydligt högre än guldets. Men silver har också unika egenskaper som även gör metallen eftertraktad för industriell användning. Cirka hälften av det silver som produceras globalt bedöms användas industriellt, enligt Economic Times. Detta i kombination med förhoppningar om kommande styrräntesänkningar i USA har bidragit till att driva upp priserna på senare tid.

Mexikanska gruvbolaget Fresnillo, som är världens största silverproducent och som är noterat på Londonbörsen, var en vinnare på måndagen. Aktien hade vid 11.30-tiden stigit 3,4 procent.

I Norden steg den finska silverproducenten Sotkamo Silver samtidigt med 3,7 procent på NGM.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Janerik Henriksson/TT