Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-06-02 16:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/mordad-man-hade-forgaves-sokt-hjalp-av-polisen-kollar-mig-over-axeln/

SVERIGE

Mördad man hade förgäves sökt hjälp av polisen: ”Kollar mig över axeln”

Tidigt på morgonen den 20 maj sköts en 43-årig man ihjäl i ett bostadsområde i Bredäng.
Foto: Oscar Olsson/TT

I måndags sköts en 43-årig man ihjäl i Bredäng. Han hade tidigare utsatts för en rå misshandel som enligt tingsrätten var hedersrelaterad – och vädjade till polisen om en skyddsväst eftersom han fruktade för sitt liv.

– Var jag än går kollar jag mig över axeln, sade mannen i förhör efter misshandeln.

Tidigt på måndagsmorgonen sköts en 43-årig man ihjäl i ett bostadsområde i Bredäng i sydvästra Stockholm. Kort därefter greps två bröder i tonåren misstänkta för mordet, och de två häktades sedan på torsdagen respektive fredagsförmiddagen.

43-åringen har tidigare i polisförhör beskrivit hur han var rädd för att bli dödad – och han har specifikt pekat ut de två bröderna i detta hänseende, enligt polisens förundersökning. Bakgrunden är en händelse i mars 2022 då en de mordmisstänkta brödernas pappa, en nu 55-årig man, ska ha hotat att skada 43-åringen.

– Vi har gjort en polisanmälan om att han har hotat mig, om att han ska ha uppviglat sina barn att de ska döda mig. Vi har ljudinspelning på det, säger 43-åringen i förhör med polisen vid tillfället.

Senare under året, den 9 oktober 2022, skulle 43-åringen ta bilen till Ikea i Kungens kurva när en bil han kände igen körde efter honom. I förhör berättar han att han kunde se att det var 55-åringen som körde bilen och bestämde sig då för att åka till polisstationen i Skärholmen – som då visade sig vara stängd.

Därefter blev mannen brutalt misshandlad av totalt fem personer.

– De hade parkerat sin bil bakom min bil och sedan kom de ned och började slå mig, säger 43-åringen i förhör.

Ett vittne kom till platsen och bestämde sig för att hjälpa den misshandlade mannen. Enligt vittnet fortsatte dock angriparna att slå och sparka och slutade först när vittnet sa att ”det fanns kameror och att polisen skulle komma”, enligt domen.

I ett polisförhör efter misshandeln betonade mannen flera gånger att han var rädd.

– Jag blev ju så här illa tilltygad framför polisen. Jag behöver skydd, jag behöver skyddsväst som står emot ammunition, säger 43-åringen och påpekar att han inte vill ta lagen i egna händer för att försvara sig.

Han påpekade att han var så uppskrämd av misshandeln att han tittade sig över axeln var han än befann sig. Han framhöll samtidigt att han var övertygad om att anledningen till att han angreps och misshandlades var direkt kopplad till hederskultur.

– Ja, till 100 procent, säger han i förhör.

Under utredningen var även en av 55-åringens söner formellt misstänkt, men släpptes senare av åklagaren.

55-åringen dömdes den 28 december 2022 för grov misshandel och olaga hot, och tingsrätten kom fram till att händelserna hade skett i en hederskontext. Hovrätten underkände dock hänvisningen till heder – men dömde 55-åringen för både grov misshandel och olaga hot till 1,5 års fängelse.

Båda bröderna förnekar brott i det nu aktuella ärendet. DN har sökt åklagaren Kajsa Hultqvist utan resultat.