Ansvarig utgivare svarar på kritiken mot ”Gift vid första ögonkastet”

SVT-chefen Christina Hill: ”Självklart att visa det här”

Publicerad 2024-05-29 08.01

Avhoppet i ”Gift vid första ögonkastet” har lämnat många frågetecken.

Christina Hill, ansvarig utgivare, intervjuas i P1 Morgon om spekulationerna och SVT:s hantering.

– Det var självklart att visa det här, säger Hill i P1 Morgon.

– Vi går inte in på exakta detaljer om vad som har hänt, fortsätter SVT-chefen.

Hon beskriver att de behövde ha med konflikten i programmet, för att de två deltagarna skulle förklara beslutet till varför de ville hoppa av.

Programledaren Mikael Kulle säger att kritiker menar att SVT lämnat utrymme öppet för spekulationer om att gränser har passerats i relationen mellan deltagarna, och frågar Hill om hon ser någon risk att deltagarna kan skadas av ryktena.

– ”Gift vid första ögonkastet” diskuteras ju varje år väldigt flitigt i sociala medier, poddar och krönikor. Det är väldigt ansträngande för alla medverkande, både deltagare hos oss och i andra program, svarar Hill.

Christina Hill

SVT: Prioriterar deltagarna framför tv-underhållning

– Med tanke på de oklarheter som uppstår och den ryktesspridning som följer är en kritik att ni på SVT prioriterar tv-underhållning före deltagarnas välmående. Vad väger tyngst för er? frågar programledaren Mikael Kulle.

– Det är ingen tvekan om att deltagarnas väl och ve prioriteras absolut högst. Det tror jag att både deltagare från i år och tidigare år skulle skriva under på, svarar Hill.

Hon säger att deltagarna numera ofta sett tidigare säsonger och är förberedda på vad programmet innebär men att SVT lägger mycket tid på att de ska känna sig trygga och omhändertagna.

”Gift vid första ögonkastet”.

”Vi ska hjälpa dom att tåla leken”

Kulle frågar hur Hill kan ”veta hur det räcker”.

– Allt vi kan kontrollera under inspelningen är en sak och där har vi fullt ansvar givetvis och tar det också skulle jag säga. Det som kan hända sen är ju att den här enorma uppmärksamheten får allt att spetsas till ytterligare, säger Hill.

Programledaren avslutar intervjun med att fråga:

– Med tanke på att de är vuxna människor, kan man säga att ger dom sig in i leken får man leken tåla?

– Nja, vi ska hjälpa dom att tåla leken, svarar Christina Hill.