Björn Lund: Utbrottet kan bli långvarigt

Ann Edliden/TT

Publicerad 2024-05-29 18.02

Ett massivt rökmoln stiger mot himlen från vulkanutbrottet.

Vulkanutbrottet på Island är kraftigare än det senaste utbrottet i mars. Seismologen Björn Lund säger att mängden magma kan ge stora konsekvenser.

– Det är risk för lavaflöde ned mot Grindavík och kraftverket i Svartsengi.

Invånare i kuststaden Grindavík tvingas än en gång evakuera sina hem på grund av ett vulkanutbrott. Senast var i mars, men utbrottet väntas den här gången bli mer omfattande.

Vulkanexperten Björn Lund, som är seismolog vid Uppsala universitet, säger att rapporter och uppskattningar visar på att mer magma har samlats än sist.

– Man har uppskattat att det är ungefär 20 miljoner kubikmeter magma som har kommit in. Ofta blir det ett utbrott när det nått 10 miljoner, så det har ackumulerats under längre tid vilket betyder att det skulle kunna bli kraftigare och mer långvarigt.

Stänga ner elproduktionen

Beroende på vart lavaflödet tar vägen kan vägar bli ofarbara och bränder uppstå, samtidigt som det kan bli avbrott i elförsörjningen om lavan når kraftverket i Svartsengi. Enligt Björn Lund blir de närmaste timmarna en fingervisning om vartåt det barkar.

– Det kan bli så att de måste stänga ner elproduktionen för att inte riskera att stolparna går omkull när man har spänning i dem. Man har försökt skydda varmvattenledningarna och begravt dem under sten och grus för att få ett så skyddande lager som möjligt, så jag hoppas att den ska klara sig även om det rinner lava över.

”Intensivt första dagarna”

Vulkanen vid Grindavík har haft utbrott varje månad mellan december i fjol och mars i år. Eftersom isländska myndigheter såg skalvaktivitet ett par timmar före utbrottet kunde man evakuera i god tid. Vid den närbelägna turistattraktionen Blå lagunen har runt 700–800 besökare och anställda evakuerats.

Hur länge utbrottet kommer att pågå är svårt att säga.

– Det mest sannolika är att det kommer att vara som mest intensivt här de första dagarna. Att det har ackumulerats så pass mycket magma den här gången är en osäkerhetsfaktor när det gäller både intensitet och hur långvarigt det blir, säger Björn Lund.