Norge gick emot: ”Det skulle bli mer jämlikt”

Publicerad 2023-11-24

RUKA. Sverige fick inte igenom sitt förslag.

Norge och juryn höll med varandra inför världscuppremiären i längdskidor.

– Vi ville göra det lika för alla i alla spår, säger den svenske tränaren Andreas Domeij.

Läs också: Emma Ribom vann premiären i Ruka – svensk dubbelseger


Förra året diskades Calle Halfvarsson i världscuppremiären i Ruka.

Han åkte utanför banmarkeringen i den sista backen på det avslutande loppet och blev av med tredjeplatsen som han fick i mål.

Just sprintbanans sista backe blev en snackis på lagledarmötet kvällen innan årets premiär. På mötet meddelade juryn att backen skulle innehålla fyra spår till en början, innan spåret längst till höger skulle upphöra.

”Mer jämlikt”

Den svenske representanten på mötet, damtränaren Andreas Domeij, höll inte med om att lösningen var den bästa och framförde sin åsikt på mötet. Sverige ville hellre att alla spår skulle fortsätta hela vägen upp i backen, eller att alla skulle upphöra mitt i backen samtidigt.

– De tänker att man ska kunna ”springa” om man är i spåret längst till höger när man har åkt upp en bit. Vårt önskemål var att man skulle bredda banan så att man skulle kunna ”springa” utanför spåren om man vill det. Eller så avbryter man alla spår vid ett visst ställe, säger Andreas Domeij och fortsätter:

– Då skulle det bli mer jämlikt. Nu blir det så att man tappar spåret om man måste gå i innerspår, längst till höger.

Norge höll med juryn

Efter att Domeij uttryckt Sveriges åsikt motsatte sig Norge. Den norske representanten på mötet sa till juryn att ”vi stöttar ert förslag”.

Sverige fick inte igenom sitt ändringsförslag.

– De tog bara in information och tog ett beslut. Men alla vet om beslutet, så det är inget som är negativt. Vi såg det bara på ett annat sätt, det är ingen problematik, säger Domeij.

Sprintkvalet startar 10.00 och kvartsfinalerna drar i gång 12.30. Följ tävlingarna här.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.