• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: SVT, med hjälp av it-säkerhetsexperten David Jacoby, reder ut hur du drabbas av lösenordsläckorna. Foto: Storyblocks

Så säljs dina lösenord på darknet: ”Vi är en del av kedjan”

Publicerad

Miljontals tidigare hemliga lösenord har läckt – och svenskars konton riskerar nu att kapas av cyberkriminella.

Det var i mitten av januari som det blev det känt att en databas med 70 miljoner inloggningsuppgifter till tjänster som Netflix, Facebook och Pay Pal hade läckt.

Läckan nådde allmänheten när ägaren till sidan ”Have I Been Pwned”, Troy Hunt, skrev om händelsen på sin blogg. Själva dataintrånget tycks dock ha inträffat cirka fyra månader tidigare enligt Hunt.

”Have I Been Pwned” är tjänst där besökare kan kontrollera om deras mejladress är del av en läcka. Stöldskyddsföreningens hemsida, som erbjuder samma typ av tjänst, blev överbelastad i veckan när tusentals ville kolla upp sina mejladresser samtidigt.

Tidigare hemliga lösenord

Det som gör den här läckan anmärkningsvärd är enligt IT-experterna att 25 miljoner av de läckta lösenorden tillhörde konton som tidigare inte förekommit i läckor, så kallade orapporterade lösenord.

Svenskar riskerar nu att drabbas av effekterna läckan. Men på vilket sätt? Och hur går det till?

SVT reder ut hur det går till när dina lösenord säljs på darknet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.