Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Kina stoppar blankning på börsen

    28 jan 10.48
    Claes Lönegård

    Kina förbjuder blankning av vissa aktier, meddelar landets tillsynsmyndighet.

    Åtgärden, som innebär att det inte längre går att spekulera i att aktierna ska minska i värde, görs för att stärka den fallande aktiemarknad i Kina.

    De nya reglerna börjar gälla från och med på måndag, rapporterar Bloomberg.

Senaste nyheterna
  • Vilma Stockvall
    i går22.39

    Klar svensk seger mot polen i ishockey-VM

    Tre Kronor slog Polen med 5–1 i ishockey-VM i Tjeckien och har öppnat mästerskapet med två raka segrar.

    Redan efter 6.17 i första perioden hade Marcus Johansson och Lukas Raymond sett till att Tre Kronor hade 2–0.

    Erik Karlsson ökade till 3–0 i mittenperioden. Polen reducerade i tredje varpå André Burakovsky gjorde 4– 1 och Erik Karlsson slog till med ett nytt mål. (TT)

    Läs mer här.

  • Vilma Stockvall
    i går22.30

    Fel knä opererades – fick men

    En patient i Västerbotten skulle operera ett knä men trots att operationsområdet var markerat enligt rutin gjordes ingreppet i fel knä. Nu har regionen anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.

    Orsaken till misstaget var enligt regionen dålig kommunikation i operationsteamet, att markeringen inte syntes inom operationsfältet och att fel knä var bedövat före ingreppet.

    Det knä som skulle ha opererats har senare åtgärdats. Men att fel knä opererades har ”bidragit till negativa konsekvenser i patientens dagliga liv”, skriver regionen. (TT)

  • Vilma Stockvall
    i går20.28

    Putin vill byta ut Rysslands försvarsminister

    Rysslands president Vladimir Putin byter ut landets försvarsminister Sergej Sjojgu, rapporterar ryska Tass.

    Presidenten föreslår att Andrej Belousov ska bli landets nya försvarsminister, meddelas i ett inlägg på Telegram från federationsrådet enligt Tass. Han väntas nu godkännas av ryska parlamentariker.

    Belousov är för närvarande biträdande premiärminister.

    Sergej Sjojgu får en ny position som generalsekreterare för det nationella säkerhetsrådet. Putin har också föreslagit att behålla Sergej Lavrov som landets utrikesminister. (TT)

    Läs mer här.

  • Vilma Stockvall
    i går18.54

    Mc-gäng demonstrerade i Danmark

    Rådhuspladsen i Danmarks huvudstad Köpenhamn invaderades på söndagen av demonstrerande mc-gäng. Hundratals medlemmar deltog, skriver Ekstrabladet.

    Aktionen hade anordnats av Bikerfonden, som är en sammanslutning med 17 mc-gäng, bland dem Bandidos och Hells Angels.

    Arrangörerna hade inför söndagen skrivit på sociala medier att de demonstrerar för ”rätten att köra motorcykel i Danmark som den du är och tillsammans med vem du vill”. (TT)

  • Alice Aveshagen
    i går18.53

    Källa om Joost: Fotografens kamera gick sönder

    Nederländernas bidrag i Eurovision diskvalificerades efter en incident mellan artisten Joost Klein och en kvinnlig fotograf. Joost utreds fortfarande för olaga hot.

    Enligt det nederländska public service-bolaget hade Joost gjort en ”hotfull rörelse” mot kameran efter att ha bett om att inte bli filmad. De menade att straffet var oproportionerligt.

    Nu berättar en källa för Aftonbladet att Joost var ”mycket aggressiv” mot fotografen och att händelsen resulterade i att hennes kamera gick sönder.

    – Hon har erbjudits hjälp och stöd, som jag har förstått det är hon rätt skärrad över händelsen, säger källan.

  • Vilma Stockvall
    i går18.44

    Jättebrand förstörde köpcenter i Warszawa

    En stor brand bröt under tidig morgon ut i ett stort shoppingcenter i Polens huvudstad Warszawa under söndagen.

    Köpcentret är Warszawas största, med 1 400 affärer och verksamheter.

    Över 80 procent av anläggningen stod i brand, enligt räddningstjänsten. Bilder från polska TVN24 visade hur tjock rök steg över området, och myndigheter uppmanade invånare att stanna inne och hålla fönster stängda.

    Enligt TVN24 är branden på väg att släckas, med stora delar av byggnaden totalförstörd. (TT)

  • Johan Lindberg
    i går18.39

    Svenskt rekord på 100 meter

    Henrik Larsson satte svenskt rekord på 100 meter på 10,08 i en tävling i Österrike. Han sänkte därmed sitt eget rekord med fem hundradelar. ”I finalen fokuserade jag på att driva på hela vägen in i mål och då blev det 10,08”, säger Henrik.

    Götasprintern var femma på inomhus-VM i vintras på 60 meter. Nu väntar Nordiska mästerskapen nästa helg och sedan Bauhausgalan innan EM i Rom.

    OS-kvalgränsen ligger på 9,99, men SOK har satt sin nomineringstid på 10 blankt. Enligt Radiosporten kan Larsson även ta sig till Paris via rankning eller genom att springa flera loppet inom spannet 10,00–10,12.

  • Vilma Stockvall
    i går16.19

    Minst elva döda i skolbusskrasch i Indonesien

    Minst elva personer omkom och 13 skadades allvarligt när en buss med gymnasieelever kraschade på den indonesiska ön Java på lördagskvällen, uppger polis.

    Eleverna var på en skolresa i samband med att de firade studenten när chauffören plötsligt förlorade kontrollen och kolliderade med en bil och tre motorcyklar på vägen mellan staden Depok och det populära turistområdet Lembang, uppger en talesperson hos polisen till AFP. (TT)

  • Vilma Stockvall
    i går16.14

    Netanyahu till Golan: Vi ropade ”douze points”

    Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har pratat med och gratulerat landets representant i Eurovision Song Contest, Eden Golan.

    ”Eden, vilken framgång och vilken ära du har givit oss. De buade och vi ropade 'douze points'”, sade premiärministern enligt ett pressmeddelande från landets regering.

    Golan slutade på en femteplats. Landet fick näst flest tittarröster, men ingen jurygrupp gav låten ”Hurricane” sin 12:a. Totalt gav 25 av 37 jurygrupper bidraget noll poäng.

    ”Jag såg att du mottog nästan det högsta antalet röster från allmänheten och det är det viktigaste”, sade Netanyahu. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går15.12

    Många döda i översvämmat Indonesien

    Över 30 personer har bekräftats döda i västra Indonesien efter plötsliga översvämningar och lerlaviner med kallt, vulkaniskt material som sköljts ned av regnet från Marapivulkanen.

    Det är främst två distrikt, Agam och Tanah Datar i västra Sumatraprovinsen som drabbats hårdast, med hem, vägar och moskéer som förstörts.

    Utöver de omkomna har flera personer skadats, och många är fortfarande försvunna.

    Regnperioden i Indonesien, som ofta kantas av problem, infaller vanligtvis mellan oktober och mars. I mars omkom 26 personer i jordskred och översvämningar i västra Sumatra. 2022 tvingades cirka 24 000 personer evakuera och två barn omkom i översvämningar på samma ö. Miljöaktivister har beskyllt skogsavverkning för att ha förvärrat problemen. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går14.13

    Litauen går till val – han är favorit

    Gitanas Nauseda väntas bli omvald för ännu en femårsperiod när Litauen nu håller presidentval.

    Bland övriga sju kandidater återfinns den sittande premiärministern Ingrida Symonite och populisten Ignas Vegele, en advokat som fick anhängare under covidpandemin genom sitt motstånd mot restriktioner och vaccin.

    Högst upp på agendan ligger kriget i Ukraina, och alla toppkandidater är eniga om att Litauen måste öka sina försvarsutgifter som svar på en allt mer fientlig granne i Ryssland.

    Även om den nuvarande presidenten, ekonomen Gitanas Nauseda, är favorit lär han få svårigheter att samla ihop över 50 procent redan i söndagens val. I sådana fall väntar en ny omgång senare i maj.

    Den huvudsakliga uppgiften för Litauens president består i att överse utrikes- och säkerhetspolitiken. Presidenten är även överbefälhavare – något som ger tyngd till posten i ett relativt litet land givet det strategiska läget på Natos östflank när spänningarna mellan Ryssland och väst stiger.

    Resultaten väntas sent på söndagskvällen. (TT)

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas