El-Haj på gamla bilder med Hamas-kopplad

Lisa Svensson/TT

Publicerad 2024-01-28

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) har förnekat att han känt till vem den misstänkte Hamas-finansiären Amin Abu Rashid var före den kritiserade Palestinakonferensen i maj förra året. Arkivbild.

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) har förnekat att han känt till vem den misstänkte Hamas-finansiären Amin Abu Rashid var före den kritiserade Palestinakonferensen i maj förra året.

Nu har flera gruppbilder där både El-Haj och Abu Rashid syns, långt före konferensen i fjol, offentliggjorts.

Bilderna har publicerats på Amin Abu Rashids privata Facebook-konto under 2017 och 2019, skriver Aftonbladet.

Själv hävdar El-Haj att han inte pratade med Abu Rashid förrän i februari i fjol.

”Eftersom jag är kommunpolitiker sedan många år tillbaka och riksdagsledamot sedan 2016 händer det ofta att folk vill ta bild med mig. Det innebär inte att jag känner alla som jag tagit en bild med. Eller som deltar på palestinska sammankomster tillsammans med mig”, skriver Jamal El-Haj i ett mejl till tidningen.

Amin Abu Rashid har i flera års tid anklagats för att vara finansiär till Hamas och sitter nu häktad i Nederländerna misstänkt för att ha samlat in många miljoner till den terrorstämplade gruppen.

Jamal El Haj deltog i den kritiserade Palestinakonferensen trots att han av det egna partiet uppmanats att avstå. I maj tvingades El-Haj ta en paus från flera riksdagsuppdrag och i december lämnade han sin post i riksdagens utrikesutskott. Efter en lång tids tystnad kommenterade han i onsdag varför han deltagit i konferensen.

– Att inte delta hade varit att svika mig själv, min familj och hela det palestinska folket, sade El-Haj till Dagens Nyheter.

I en intervju med Svenska Dagbladet säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin att han inte förstår El-Hajs argument.

– Jag tycker fortfarande att han inte skulle ha gått dit. Han är riksdagsledamot i Sveriges riksdag, han representerar oss socialdemokrater. Gör vi en rekommendation att man inte ska gå dit, då ska man inte gå dit, säger han.