Hoppa till innehållet

Innehåll från AteaAnnons

Stress en säkerhetsrisk i videomöten

Det började med Skype. Plötsligt var videomötet inte en futuristisk funktion i storföretagens konferensrum: nu kunde alla med dator mötas över avstånd på hundratals mil - i realtid, med både ljud och video. Spola fram 20 år, och distansmöten är vardagsmat. Ändå är de långt ifrån perfekta. Vad är det som saknas?

Trots att de flesta lärt sig stänga av mikrofonen och sätta på kameran, räcka upp handen, utöva turtagningens sköna konst i samtal och inte resa sig upp utan byxor, så återstår flera utmaningar för att videomötet ska uppfattas lika säkert, inkluderande och stabilt som det fysiska. Kraven på tekniska finesser växer, liksom förväntningarna att alla deltagare ska känna sig lika inkluderade oavsett var de befinner sig.

– Visst föredrar många fortfarande fysiska möten, men det är inte alltid möjligt eller hållbart att anställda ska pendla. Därför måste vi få distansmöten att fungera lika bra som om alla befann sig i samma rum, säger Winnie Wu, Senior Key Account Manager på Logitech.

Ljudet kräver mer än lurar

Vikten av bra ljud kan inte överskattas. Höra och höras, utan glapp, knaster eller osynk mellan ljud och bild; då duger inte vanliga lurar. Arbetslivet kräver ett riktigt, ljuddämpande headset med brusreducering för att höra och höras tydligt.

– Det är också en fråga om ergonomi och design. Ett headset som används flera timmar om dagen måste sitta bekvämt, och se så bra ut att det kan bäras överallt, säger Winnie Wu.  

Winnie Wu, Senior Key Account Manager på Logitech.
Winnie Wu, Senior Key Account Manager på Logitech.

Uttittad eller utfrusen? Kameran avgör

Lika viktig är kameran. Bildkvalitet förstås, men också vinklar och inramning. Känslan när tio personer runt mötesbordet vänder blickarna mot kameran och en ensam distansdeltagare - den kan bara beskrivas som naken. Nästan lika obehagligt är det med bortvända ansikten; det är svårt att känna sig inkluderad när ingen möter ens blick.  

Logitech Sight är en bordskamera och ett komplement till exempelvis Rally Bar. Den visar varje deltagare framifrån med bildramning, vilket ger en mycket mer inkluderande känsla än om alla vänder sig mot en och samma kamera, säger Winnie Wu.

Stress: en säkerhetsrisk

Teams, Zoom, pekskärmar, USB 3.0, ickekompatibla enheter… Många mötesminuter ägnas åt felsökning och jakt på sladdar. Det är ineffektivt - och riskabelt. 

Winnie Wu:

– Ett av de stora hoten mot it-säkerheten är vi användare. Idag förväntas vi behärska alla sorters distansmöten, men för många är det stressande. Stress leder till misstag som drabbar it-säkerheten. Men alla kan inte bli teknikexperter. Istället måste säkerheten vara med i planeringen när antalet enheter ökar och it-avdelningen får mer att göra, inte minst när enheterna är utspridda på olika arbetsplatser och hemmakontor. Med Logitech Sync kan it justera inställningar på distans, skicka programvaruuppdateringar till all utrustning och se om någon dragit ut en sladd i ett mötesrum på distans.

 

 

Mer från Atea

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atea och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera