Gå direkt till sidans innehåll
Sveriges herrlandslag i fotboll

Förbundets besked: ”Fem kandidater kvar”

Jakten på en ny förbundskapten är inne på sin fjärde månad.

Fem kandidater återstår, enligt förbundet.

– Det går bra, säger Andrea Möllerberg.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Tidigare i januari var det nära att Olof Mellberg utsågs till Janne Anderssons ersättare, men Brommapojkarnas tränare tackade nej till jobbet i ett sent skede.

Förhandlingarna bröt samman eftersom Mellberg inte var nöjd med villkoren i avtalet. Han valde i stället att stanna kvar på Grimsta IP.

Ett dråpslag för Svenska fotbollförbundet, och därmed började jakten på en ny förbundskapten om.

Förbundet hade dessförinnan visat intresse för Elfsborgs tränare Jimmy Thelin, som nu förlängt sitt kontrakt med Borås-klubben, Per-Mathias Högmo, som valde att lämna Häcken för japanska Urawa Red Diamonds i stället, och Tony Gustavsson, just nu förbundskapten för Australiens damlandslag.

I förra veckan rapporterade Aftonbladet att den tidigare Norrköping-tränaren, Jens Gustavsson, just nu i polska Pogoń Szczecin, intervjuats av SvFF och är en av huvudkandidaterna. 

Även den vikarierande förbundskaptenen Daniel Bäckström har nämnts som en potentiell kandidat. Under januariturnén på Cypern medgav han att han skulle vara intresserad av jobbet permanent.

”Det vågar jag inte säga”

Men i huvudsak har tiden efter Mellbergs nej-tack-svar varit tyst.

Förbundets generalsekreterare Andrea Möllerberg ser dock positivt på processen och menar att man nu bearbetar ett fåtal kandidater.

– Det går bra. Vi har fortfarande vår målbild om att vara klara under första kvartalet. Vi hoppas att vi ska lyckas presentera vem det blir internt och utåt, för er. Där är vi, säger hon.

Det är sannolikt att det är klart inom första kvartalet?

– Det vågar jag inte säga, men vår intention är verkligen att vi ska ha ett förslag på plats under första kvartalet.

Hur många namn är kvar i processen?

– Runt fem kandidater kanske. De har olika kompetenser och kravprofiler som skulle passa oss. Det handlar om en helhetsbild. Vi är hoppfulla att vi kommer kunna sila ned under första kvartalet och hitta den kandidat som är bäst för oss.

Problemen som uppstod i förhandlingen med Olof Mellberg och den avtalsformen, har det gjort att ni tänkt om vad gäller budget och andra villkor?

– Avtal och budget är för varje enskild person. Det vi har diskuterat tidigare är inte alls samma som vi diskuterar med andra framåt. Det beror självklart på vad man kommer in med för erfarenhet och cv i bagaget. Hur mappar man mot vår övriga struktur och organisation.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Har du vad som krävs för att få 13 rätt? Gör upp om miljonerna i helgen!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Stryktipset