Gå direkt till sidans innehåll
Lucas Bergvall

Lucas Bergvalls flytt till Tottenham klar

Vilken födelsedagspresent, Lucas Bergvall.

På fredagskvällen skrev den färske 18-åringen under ett drömkontrakt på fem år med engelska storklubben Tottenham.

– Det är en fantastisk känsla att få skriva på för Tottenham och en dröm att få möjligheten att spela i Premier League. Jag har fått ett otroligt varmt mottagande av klubben och känner mig verkligen välkommen, säger Lucas Bergvall till Djurgårdens hemsida.   

Foto: ALEX MORTON/TOTTENHAM HOTSPUR F. / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Lucas Bergvall gjorde sin landslagsdebut i januari mot Estland.
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN
Foto: ALEX MORTON/TOTTENHAM HOTSPUR F. / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

På fredagsmorgonen lyfte ett privatplan från Bromma till London. 

En av passagerarna, tillsammans med sin familj och representanter, var en fotbollsspelare i Djurgården som passande nog fyllde 18 år just den här dagen. 

Flygningens slutdestination var London, där Lucas Bergvall skulle slutföra övergången till Tottenham, och göra honom till klubbkamrat med med svenske landslagsstjärnan Dejan Kulusevski. 

På fredagen genomgick Bergvall den obligatoriska läkarundersökningen, och satte sedan sin namnteckning på ett femårigt kontrakt med Londonklubben.

Som Expressen tidigare har rapporterat om väntade ett femårskontrakt.

Kontraktet klart – och påskrivet

Sent på fredagskvällen var övergången sedan officiellt klar. 

Enligt uppgifter till Expressen är övergången värd 113 miljoner kronor i ett första skede. Ett flertal klausuler gör att summan kan stiga till 220 miljoner kronor.

– Vi ska ut och äta middag i kväll med familjen här i London. Jag är otroligt taggad på den allsvenska vårsäsongen, och ska göra allt för att den avslutas på bästa sätt, säger Lucas Bergvall till Djurgårdens hemsida.

På Tottenhams hemsida förklarar han:

– Det är en riktigt bra klubb med en fantastisk tränare. Och med ett hungrigt, ungt lag som spelar bra fotboll. 

Efter kontraktsskrivningen flyger Bergvall på lördagen tillbaka till Stockholm. För att därefter ta sig till Las Palmas och Djurgårdens träningsläger på Gran Canaria.

Han spelar alltså med Djurgården under vårsäsongen. Övergången slutförs i sommar.

https://x.com/SpursOfficial/status/1753516996296090032?s=20

Lucas Bergvall är fostrad i Brommapojkarna

Lucas Bergvall fostrades i talangfabriken Brommapojkarna. Han gjorde debut i superettan för BP säsongen 2022, och gjorde elva matcher.

Inför den förra säsongen värvades den 18-årige mittfältaren till Djurgården.

Den tekniske mittfältaren spelade 25 allsvenska matcher och var en succé. Under flera månader har han jagats av ett 30-tal proffsklubbar.

Engelska Arsenal, tyska Dortmund, Bayern München och italienska Inter är några giganter i den långa raden som har lockat med ett proffskontrakt.

Valet stod till slut mellan spanska Barcelona och engelska Tottenham.

Det blev alltså Londonklubben.

I Tottenham finns sedan tidigare landslagsspelaren Dejan Kulusevski, 23, som precis som Bergvall fått sin fotbollsutbildning i Brommapojkarna.

Lucas Bergvall är den dyraste försäljningen från allsvenskan någonsin. En försäljning som kan uppgå till så mycket som 220 miljoner kronor (då ingår samtliga bonusar).

När Malmö FF sålde Hugo Larsson till tyska Eintracht Frankfurt i somras för en rekordsumma var affären enligt uppgifter värd 132 miljoner kronor, inklusive bonusar.