Ryssland: Flera döda i attack mot Lysytjansk

TT

Publicerad 2024-02-03

Enligt ryska myndigheter har ett kafé förstörts i en ukrainsk attack mot staden Lysytjansk i en ockuperad del av den ukrainska regionen Luhansk.

Ryssland uppger att en ukrainsk attack mot ockuperade staden Lysytjansk i östra Ukraina har krävt 20 dödsoffer.

Enligt ryska myndigheter träffades ett kafé och bageri i attacken på lördagen.

Lysytjansk ligger i den del av Luhansk som belägras av ryska invasionsstyrkor. Uppgifterna om den dödliga attacken har offentliggjorts på bland annat Telegram, och den har inte bekräftats av oberoende källor.

Attacken ska ha genomförts samma dag som ett ryskt oljeraffinaderi i Volgograd i Ryssland stacks i brand. Ukraina har tagit på sig ansvaret för det angreppet.

Enligt Ukraina attackerades mål i distrikten Kalatjovskij och Zakanalje i Volgograd-regionen i Ryssland.

Organiserad av SBU

Till nyhetsbyrån AFP sade en representant för Ukrainas försvarsmakt att en brand vid Volgograd-raffinaderiet var ”organiserad” av den ukrainska underrättelsetjänsten SBU och genomfördes med drönare.

Den ryske guvernören Andrej Botjarov skrev på Telegram att raffinaderiet fattade eld sedan ”en av de nedskjutna drönarna störtade” men meddelade senare att branden släckts.

Distrikten, och raffinaderiet, ligger söder om storstaden Volgograd.

Ryska representanter i det av Ryssland belägrade östra Ukraina uppgav på lördagen att även staden Lysytjansk hade attackerats med granater och att fem personer dödats i attacken, uppger ryska statsmedier.

Förstörde drönare

De ryska invasionsstyrkorna fortsatte natten mot lördagen de malande drönarangreppen mot civila mål och då främst energianläggningar.

”Ukraina förstörde nio fiendedrönare av de 14 som Ryssland avfyrade mot mål i södra och mellersta delarna av landet” meddelade Ukrainas flygförsvar.

Enligt Ukraina drabbades områdena vid hamnstaden Odessa, Dnipropetrovsk, Mykolajiv och Zjytomyr. Kiev har inte meddelat omfattningen på skadorna efter de drönare som man inte lyckades förstöra.