Annons

Annons

Annons

opinionBostadsmarknaden

Aktuella frågor
”Enkla förändringar kan ge fler unga möjligheter på bostadsmarknaden.”

Kompis- och syskonrelationer måste accepteras på likvärdigt sätt som traditionella par- och samborelationer vid kontraktsskrivning och ansökningar om bolån hos bankerna, skriver Marcus Karlén, vice förbundsordförande för jagvillhabostad.nu och Solomona Kahsay, bolåneexpert på Bluestep Bank.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.
 Unga ska inte begränsas i sina liv på randen till vuxenvärlden genom att sakna en godtagbar boendesituation eller rentav sakna egen bostad, skriver artikelförfattarna.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT

Annons

Det är alldeles för svårt för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Långa köer, stora kontantinsatser, ett höjt ränteläge och dyra energikostnader är några av de problem som bidrar till de höga trösklarna.

Allmännyttan, privata hyresvärdar och storbankerna behöver låsa upp dörrarna för unga till en första och trygg bostad. Ett enkelt steg på vägen är att slopa föråldrade hyres- och bolånekriterier.

Det har varit tuffa år för många människor i Sverige. Pandemi, oroligheter i omvärlden, skenande inflation och stigande räntor har gjort det svårare än på länge att klara den egna ekonomin. Det är i detta läge många unga gör sina första försök att få tag på en bostad och ett jobb. Det försvåras av de föråldrade regler om tvåsamhet som dominerar marknaden både när det gäller hyres- och bostadsrätter. Bara den som är rik nog att bo ensam eller lever i en på förhand definierad tvåsamhet accepteras av de storbanker som beviljar bolån eller av allmännyttiga och privata hyresvärdar. Den som vill ha en bostad tillsammans med en kompis eller ett syskon får inget gemensamt hyreskontrakt eller lån i en storbank.

Annons

Annons

En undersökning som Novus genomförde i somras på uppdrag av Bluestep Bank med över 1 000 svarande visar att över hälften, sex av tio tillfrågade 18–29-åringar kan tänka sig att bo ihop med en vän under ett år eller längre tid. Lika många kvinnor i åldern 18–29, sex av tio, anger att de vill göra det för att ha råd med levnadsomkostnader och sin bostad. Hälften av kvinnorna vill bo tillsammans med en vän för att det är trevligt/mysigt.

Unga som kan tänka sig att bo ihop med en vän bör inte hindras från att göra det. Bostadsmarknaden lider av många problem där brist på bostäder är det största men inte det enda.

Att slopa föråldrade föreställningar kring relationer kräver varken innovationer eller investeringar − bara vilja från allmännyttan, privata hyresvärdar och storbankerna.

Det går inte längre att skylla på bristande bostadsbyggande. Unga ska inte begränsas i sina liv på randen till vuxenvärlden genom att sakna en godtagbar boendesituation eller rentav sakna egen bostad. Vilka ekonomiska förutsättningar människor har ska inte begränsa deras möjligheter till utbildning, jobb och bostad. Är det så får det negativa konsekvenser – inte bara för enskilda personer utan också hela samhället och arbetsmarknaden.

Kompis- och syskonrelationer måste accepteras på likvärdigt sätt som traditionella par- och samborelationer vid kontraktsskrivning och ansökningar om bolån hos bankerna.

Annons

Vi föreslår att:

Sveriges allmännyttiga och privata hyresvärdar ska ändra sina regler och erbjuda hyreskontrakt för syskon och vänner, så att fler unga kan ha råd att starta sina vuxenliv under trygga bostadsförhållanden.

Annons

Storbanker framöver accepterar att syskon och vänner ansöker om bolån tillsammans och öppnar upp för unga som vill äga sin bostad tillsammans på lika villkor utan att tvingas in i par- eller samborelationer.

Hyresvärdar och storbanker har nyckeln och kan låsa upp dörren för fler unga vuxna som drömmer om en egen bostad. Det är dags att säga farväl till föråldrade hyres- och bolånekriterier och ta alla möjliga steg för att lösa den krisande bostadsmarknaden.

SKRIBENTERNA

Marcus Karlén, vice förbundsordförande för jagvillhabostad.nu

Solomona Kahsay, bolåneexpert på Bluestep Bank

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan