Hoppa till innehållet

Regeringen jagar kapital till svensk kärnkraft

Energiminister Ebba Busch (KD) uppmanar globala fondjättar att investera i svensk kärnkraft och det svenska pensionssystemet får kritik. Det är några av nyheterna från Di:s nyhetstjänster denna vecka. 

På bild syns kärnkraftverken Forsmark 1 och 2.
På bild syns kärnkraftverken Forsmark 1 och 2.Foto: Christine Olsson/TT

Busch uppmanar globala fondjättar att investera i svensk kärnkraft

Regeringen hoppas kunna få hjälp från flera av världens största kapitalförvaltare för att kunna förverkliga planerna på ny kärnkraft och andra gröna industrisatsningar. Det framgår av ett internt dokument från Sveriges generalkonsulat i New York.

Läs mer 

NGM PepMarket kvar - utan bolag

NGM PepMarket kommer att finnas kvar också framöver, trots att det enda bolaget på listan, Spiltan Invest, meddelat att man kommer att ansöka om att noteras på NGM Main Regulated.

Läs mer 

Jens Magnusson: Pensionssystemet har blivit ett lapptäcke

Pensionssystemet behöver återgå till de principer som gällde när dagens pensionssystem infördes - både för att behålla en starkare koppling till livsinkomstprincipen och för att göra systemet mer överskådligt och begripligt. Som det ser ut i dag har pensionssystemet blivit ett lapptäcke. Det säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Läs mer

Förmedlare bör kunna ta betalt från pensionskapitalet

Frågan hur förmedlare egentligen ska ta betalt diskuterades i en panel på SFM:s seminarium Insurenet i torsdags. Något som lyftes fram var hur en person med fribrev inte kan arvoderas ur kapitalet, vilket flera i panelen anser vara ett problem. Stor enighet rådde vidare att det bästa vore om ersättning för rådgivning kunde tas ut från pensionskapitalet.

Läs mer

EU-kommissionens förslag om skogsövervakning framlagt

Förslaget om skogsövervakning, lades fram av EU-kommissionen. 22 november. Europas skogar måste skyddas bättre och detta vill Kommissionen bland annat göra genom att samla in jämförbara data och skapa bättre övervakningssystem inom EU. 

”Naturskador och ohållbar mänsklig aktivitet har allvarligt påverkat de europeiska skogarna som är avgörande för att bekämpa klimatförändringar, skydda den biologiska mångfalden och stödja landsbygdsområden och ekonomin”, anser EU-kommissionen.

Läs mer 

Innehåll från Pajala kommunAnnons

Hög efterfrågan på bostäder i Pajala

Medan större delar av landet ser en minskad efterfrågan på fastighetsmarknaden ser Pajala kommun det motsatta: inflyttningstrenden är positiv. Nu uppmanar kommunen potentiella exploatörer att se sig om norrut där efterfrågan är stor.

Pajala kommun har ett stort behov av bostäder. Personer som flyttar till Pajala är i åldrarna mellan 20 och 34, vilket är en väldigt attraktiv målgrupp med tanke på att Sverige i sin helhet kämpar med en åldrande befolkning. Pajala kommun bidrar till, och hade med fler bostäder kunnat bidra än mer, att vända på den negativa trenden.

– På ett sett är det ett lyxproblem: vi har en attraktiv grupp människor som är intresserade av att flytta hit tack vare ett expansivt näringsliv. Men hur ska de kunna flytta hit om de inte kan bo här? säger Fredrik Holmström, utvecklingschef på Pajala kommun.

Läs mer om mark och lokaler i Pajala kommun här 

I dagsläget är kötiden för en lägenhet i Pajala kommun ett år, men vissa har väntat sedan 2020. För att själva hjälpa till och påverka problemet har kommunen startat ett samarbete med gruvbolaget KaunisIron via initiativet Bygglyftet, ett koncept som syftar till att gemensamt visa på de förutsättningar som finns för att bygga bostäder i Pajala. 

– Det finns en stor optimism och konsensus kring gruvnäringen bland kommunens invånare. Kaunis Iron gjorde en undersökning som visade att hela 90 procent är positiva till nya dagbrott, säger Fredrik Holmström.

Tillsammans med Pajala kommun är Kaunis Iron en etablerad arbetsgivare. Nu håller de på att utöka sin verksamhet.  

 Läs mer om Bygglyftet här 

– Gruvan fungerar som en långsiktig verksamhetsmotor i kommunen. När de expanderar kommer de även behöva mer arbetskraft, och givetvis också ännu fler bostäder. Behovet av bostäder är inget tillfälligt, det finns en långsiktig efterfrågan.

På frågan om varför inte fler byggbolag hittat till Pajala svarar Fredrik Holmström:

– Jag tror det handlar om att man inte upptäckt möjligheten ännu. Marken är billig, tillväxten finns och dessutom har färdig detaljplanerad mark via kommunen. Det är som gjort för att komma hit och göra både nytta och affärer.

Om Pajala kommun:

Pajala kommun ligger i hjärtat av Tornedalen och har befunnit sig i en expansiv fas sedan Kaunis Iron etablerade sin verksamhet i Kaunisvaara 2018. Andra expansiva näringar i kommunen är besöksnäringen och skogsindustrin. Pajala är nästan 40 gånger större till ytan än Stockholm kommun. Här finns kontrastriknatur och närhet till vatten som tillsammans med stark gemenskap, en lång tradition av ett rikt kultur- och föreningsliv som gör Pajala till en attraktiv plats att leva och bo på.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pajala kommun och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera