Kung Charles vårdas för cancer

TT

Publicerad 2024-02-05

Storbritanniens kung Charles III, när han för en vecka sedan lämnade den klinik där han vårdades för prostatabesvär.

Storbritanniens kung Charles III har diagnosticerats med cancer.

Kungen ”är mycket förhoppningsfull när det gäller behandlingen av sjukdomen och ser fram emot att få återvända till sina uppdrag så fort som möjligt”, meddelar Buckingham Palace.

Kung Charles opererades förra helgen för förstorad prostata, och det var vid det ingreppet läkare hittade ”en form av” cancer – som enligt hovet inte har med prostatan att göra.

75-årige Charles återvände till London från Sandringham i Norfolk på måndagen och har redan inlett sin behandling.

Prins Harry, kungens yngste son, har informerats om Charles sjukdom kommer enligt BBC inom någon dag att bege sig från hemmet i USA till Storbritannien.

Prins Harry kommer hem

Kung Charles fortsätter att agera som statschef, men har tills vidare ställt in sina officiella uppdrag och andra högt uppsatta medlemmar av kungahuset väntas fullfölja kungens åtaganden.

Regeringen är informerad och förberedelser finns om kung Charles inte kan fullfölja sina plikter som statschef. För konstitutionella frågor där statsöverhuvudet måste närvara kan bara drottning Camilla, Charles son prins William samt hans syskon prinsessan Anne och prins Edward hoppa in som ersättare.

Kung Charles säger att han ville gå ut med informationen om cancerbeskedet då han är mån om allmänhetens kunskap om sjukdomen.

Överväldigad

Ett liknande budskap kom i samband med ingreppet i slutet av januari, när han ville dela med sig av sina problem i syfte att få fler äldre att undersöka sin prostata.

”I likhet med tusentals män varje år har Kungen sökt vård för förstorad prostata”, skrev hovet i ett uttalande då.

Buckingham Palace uppger att kungen blev överväldigad över gensvaret och att den statliga vårdapparaten NHS hemsida såg ett stort uppsving i sökningar om prostataproblem.