Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Reinfeldt

Ny undersökning visar: 62 procent är positiva till att införa VAR i svensk fotboll

62 procent av den fotbollsintresserade allmänheten är positivt inställd till att införa och använda VAR i Sverige.

Det visar en ny undersökning från Svenska fotbollförbundet – som gav videodomarsystemet nytt utrymme under fredagens representantskapsmöte.

– Att inte ens få diskutera, det tycker jag ingenstans ska accepteras, säger ordförande Fredrik Reinfeldt.

Här slås fansen av polisen – Messi leder laget av planen
VAR.
Foto: Glyn KIRK/AFP
Fredrik Reinfeldt.
Foto: MIKAELA LANDESTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Trodde ni att VAR-frågan var död? Då trodde ni fel.

Trots att majoriteten av elitklubbarna har bestämt sig för att arbeta mot ett införande av videodomarsystemet i svensk fotboll, och trots att det inte är nära att tas något beslut i frågan, så gavs den återigen utrymme under Svenska fotbollförbundets representantskapsmöte. Tobias Tibell, Svenska fotbollförbundets chefsjurist, höll i en dragning som pågick i över tio minuter.

Dragningen lyfte upp många av de positiva aspekterna med VAR. Till exempel att antalet korrekta domslut blir fler, det har tidigare studier visat. Även att granskningstiden av domslut är kort (i Norge, i år, i snitt 88 sekunder) och att tekniken på vissa håll leder till färre filmningar samt ett renare och schysstare klimat på fotbollsplanen.

Tobias Tibell presenterade också resultatet av en ny VAR-undersökning, gjord av en fristående medie- och kommunikationsbyrå. 896 personer, som alla räknas till den ”fotbollsintresserade allmänheten”, har fått svara på frågor via webbintervjuer.

71 procent av dem är positiva till användandet av VAR i fotbollsmatcher. 2021 var andelen 52 procent.

– Och om vi tittar på svaren på frågan ”Vad är din inställning till att införa och använda VAR inom svensk elitfotboll?”, så är det 62 procent av de tillfrågade som är positiva till detta, säger Tobias Tibell och räknar om det, i absoluta tal, till 1,6 miljoner svenskar.

Enligt undersökningen är också 59 procent av de som ”följer allsvenskan i mycket stor utsträckning” positiva till att VAR införs.

Reinfeldt vill inte stänga ögon och öron

När alla siffror var redovisade och Tobias Tibell var klar med sin dragning fick Simon Åström, ordförande i Svensk elitfotboll, kliva fram och redogöra för deras nulägesbild av VAR. Åström konstaterade att de är medvetna om att den stora massan av fotbollsintresserade har blivit mer och mer positiva till tekniken under de senaste åren. Samtidigt att det är medlemmarna som kan göra sina röster hörda och påverka vart frågan tar vägen.

– Jag tror att det var 16 klubbar som det stod här på skärmen som har medlemsmötesbeslut på att aktivt motverka VAR. Vi vet också att bland de klubbar som inte har aktiva medlemsmötesbeslut om VAR så har den här frågan varit uppe – och där är det inte så att medlemmarna är positiva till VAR. Man har bara inte fattat något aktivt medlemsbeslut i frågan i nuläget. 

Åström konstaterade också att det finns undersökningar som visar att många fotbollssupportrar upplever att VAR har påverkat matchupplevelsen negativt.

Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt tog vid därefter.

– Vi uppfattar också att vi är en demokratisk struktur och därför har vi lyssnat på den kritik och de synpunkter som finns från våra elitklubbar och inte valt att lägga fram något förslag om att införa VAR i svensk fotboll.

Reinfeldt tillade:

– Jag uppfattar dock att min roll samtidigt inte är att därmed lova att stänga allas ögon och öron och sluta lyssna och diskutera någonting. Jag hoppas att vi aldrig ska ha den attityden när det gäller synen på svensk fotboll eller digitala utveckling. Den som tycker att en målkamera som gör att Sverige vinner över USA med två millimeter … Det är väl rätt okej om vi vet att bollen är inne? Det verkar en del tycka. Så, att inte ens få diskutera, det tycker jag ingenstans ska accepteras. Sedan har vi i alla fall en demokratisk kontroll och ett demokratiskt beslut, det behöver ingen bekymra sig för. Vi kommer respektera det.

40 beslut hade korrigerats 2023

För att ytterligare sätta ljus på varför VAR-frågan lyftes upp under representantskapsmötet återvände Fredrik Reinfeldt till den allsvenska guldmatchen mellan Malmö FF och IF Elfsborg. Två omdiskuterade domslut blev avgörande där. Det första gav ingen straff till IF Elfsborg. Det andra gav en straff till Malmö FF – och sedermera även en seger.

– Jag satt och såg när Per Frick fick tröjan avdragen, vilket då var något som Glen Nyberg (huvuddomare) missade för sådant händer. Sedan såg jag en övertänd Per Frick springa runt och vara upprörd hela den halvleken över att han orättvist inte hade fått en straff till sig. Jag såg också hur upprörda Elfsborgsspelarna var efter matchen. Jag stod där när de kom ut. Det var en händelse i årets viktigaste match som länkar till den diskussion vi har haft och som jag tycker att vi ska ta med och fundera över när vi hanterar det här i framtiden.

Just den uteblivna IF Elfsborgsstraffen mot Malmö FF är ett av 40 domslut som hade korrigerats om VAR hade funnits i Sverige. Det visar den fiktiva VAR-granskning som Svenska fotbollförbundets domargrupp har gjort av allsvenskan 2023, och som även den redovisades under fredagens representantskapsmöte.

40 av de ungefär 60 000 beslut som de allsvenska domarna totalt sett tog under säsongen, ska tilläggas.

FAKTA: FIKTIV VAR-GRANSKNING 2023

De allsvenska domarna tog ungefär 60 000 beslut under den gångna säsongen. Granskningen, gjord av Svenska fotbollförbundets domargrupp, visar att VAR hade ingripit och korrigerat 40 av de besluten, det vill säga ett beslut var sjätte match. 

Besluten fördelades som följer:

* Felaktiga offsidebedömningar: 15

* Felaktiva straffbedömningar: 13

* Felaktiva utvisningsbedömningar: 12

Efter att representantskapsmötet hade avslutats fick Fredrik Reinfeldt frågan om det är värt att införa VAR ”bara” för 40 domslut:

– Det man ska notera är att det är väldigt avgörande lägen, väldigt ofta med poängpåverkan. Är det mycket eller lite, ja … Det är trots allt ingen liten fråga när årets viktigaste match får ett läge där Per Frick och Elfsborg anser, och domarna som granskade i efterhand gav dem rätt, att han borde ha fått straff. Det kunde ha påverkat vem som blev svenska mästare. Jag tycker i alla fall att vi ska föra den diskussionen.

Tobias Tibell om bakgrunden till hans dragning under representantskapsmötet:

– Det var helt enkelt för att ha en faktabaserad diskussion om den här frågan. Vad är konsekvenserna om svensk fotboll väljer att införa VAR – eller att inte införa VAR och så vidare. Att vi bereder frågan och att den här gruppen kan ta ett medvetet beslut om vi ska säga ja eller nej.

Dragningen kändes rätt positivt vinklad kopplad till VAR, hur upplevde du det?

– Det får man bedöma själv, tänker jag. Men allt det vi har gått igenom är data och statistikuppgifter.

Samtidigt berättade Tibell, under sin dragning, att den norska rättighetsinnehavaren TV2 är positiv till tekniken (den ”ger en ny dimension till tv-sändningarna”, menar de) utan att nämna att TV2 har ett ekonomiskt intresse i VAR.

Är inte det viktig information att delge?

– Den uppgiften var inte med här, den har vi haft med flera gånger förut där norska TV2 som en del i att man köper rättigheterna också finansierar det här systemet, förklarar Tibell.

Tydliga signaler från föreningsdemokratin

Svante Samuelsson, Svensk elitfotbolls sportchef, på frågan om han känner att Svenska fotbollförbundet trycker på för att VAR ska införas:

– Jag tycker nog att de uppfyller sin roll och följer den internationella utvecklingen. Det Tobias (Tibell) presenterade är objektiva svar på frågor som har ställts.

Hur ser du på att VAR-frågan får nytt liv hela tiden, trots att majoriteten av elitklubbarna är mot ett införande?

– Jag tycker att vi lever i en omvärld där vi måste ha ögonen öppna för all typ av utveckling. Det är klart att vi ska följa det. Sedan har vi vår föreningsdemokrati parallellt med det och just nu är det tydliga signaler från den.

VAR-frågan är död. Och till synes svår att återuppliva – hur mycket utrymme den än ges.

Tv: ”En otrolig känsla” 

Björn Hedlöf, 15: "En otrolig känsla"

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.