Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De fyra personerna som gripits är tidigare kända av polisen. Arek Nowak vill inte gå in på vad polisen hittade vid tillslaget. Foto: SVT

Fyra personer anhållna i Gävle för grovt brott

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har anhållit fyra personer i Gävle misstänkta för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Det var under helgen som polisen slog till mot en adress i Gävle och kunde gripa fyra personer. Personerna är misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Husrannsakan

– Polisen hade fått information om att det gjorts iakttagelser vid en adress i Gävle som gjorde att de ansåg att det fanns grund för en husrannsakan. När den gjordes stärktes misstankarna om att det hade funnits förberedelser till grov allmänfarlig ödeläggelse, säger åklagare Arek Nowak som leder förundersökningen.

De fyra personerna som gripits är tidigare kända av polisen. Arek Nowak vill inte gå in på vad polisen hittade vid tillslaget.

Tidigare sprängningar

Två sprängningar har den senaste tiden genomförts i Sandviken och i Gävle. Det framgår inte av polisens pressmeddelande om de här gripandena har något samband med de händelserna.

– Det finns inget som tyder på det just nu, säger Arek Nowak.

De fyra personerna greps inte vid ett och samma tillfälle. Förhör pågår med de misstänkta. Beslut om häktningsframställan måste tas senast på onsdag förmiddag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.