Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eurovision Song Contest

Eden Golan representerar Israel i Eurovision i Malmö

Finalen i israeliska melodifestivalen har avgjorts i kväll och det blir 20-åriga Eden Golan som får representera sitt hemland när Eurovision Song Contest avgörs i Malmö i maj.

Senaste nöjesnyheterna med Expressen.
Foto: Hakokhav Haba/TV12

Både i Sverige och utomlands har röster höjts för att porta Israel från Eurovision Song Contest med anledning av kriget i Gaza och de många civila dödsoffren. Kraven har dock avfärdats av den europeiska radio- och tv-unionen EBU som säger sig vilja värna om tävlingens status som ”ett opolitiskt evenemang som förenar publik över hela världen genom musik”.

Årets israeliska Eurovision-deltagare valdes ut av en jury i talangshowen ”Kochav Haba” (”Rising Star”). Låten Eden Golan ska framföra bestäms vid ett senare tillfälle.

Kravet att artisterna ska uppträda på sitt modersmål slopades 1999, men i år har det statliga tv-bolaget Kan 11, som sponsrar den israeliska delegationen, beslutat att bidragen ska framföras på hebreiska.

Tusen artister krävde bojkott

Juryn har också slagit fast att de kommer att välja ”den mest värdiga låten att representera Israel i ljuset av den komplicerade period som Israel upplevt de senaste månaderna”, skriver Jerusalem Post.

Nyligen gick över tusen svenska artister ut med det gemensamma kravet att utesluta Israel och liknande upprop har skett i andra länder med hänvisning till att Ryssland uteslöts 2022 strax efter att landet inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina.

EBU står dock fast vid sin bedömning att det är programföretag och artister som tävlar, inte regeringar.

Även Luxemburg representeras i år av en israelisk artist. Bidraget ”Fighter” framförs av i Israel födda sångerskan Tali Golergant.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.