Annons

Annons

Annons

opinionPolitik i Malmö

Aktuella frågor
”Värna Malmös nattklubbar, inrätta en nattborgmästare och anta en nattlivsstrategi.”

Centerpartiet vill göra det möjligt att villkora bostadsbyggande i områden där ljud från kultur och idrott förekommer så att de som bor i området inte kan klaga, skriver Anton Sauer (C).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.
Förhoppningsvis förstår nu fler politiker att ett levande nattliv handlar om mer än festande ungdomar, skriver artikelförfattaren.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Mårten Svemark

Annons

Vad är det för stad som finns kvar när musiken tystnat, undrar konsertarrangörer, representanter för det fria kulturlivet och organisationer som arbetar med stadsutveckling (Aktuella frågor 2/2). De förklarar att den kultur som tidigare kännetecknande Möllevången i Malmö håller på att försvinna.

Förhoppningsvis förstår nu fler politiker att ett levande nattliv handlar om mer än festande ungdomar.

Malmös nattliv och livescener är en viktig del av stadens kulturella identitet.

Bilden av Malmö som kulturstad är en av anledningarna till den resa staden gjort de senaste decennierna, och en anledning att människor söker sig till Malmö.

Annons

Att kunna ta del av kultur i sitt närområde är en av fördelarna med att bo i en stad, och något politiker bör värna.

Annons

Ett levande nattliv skapar jobb. Förutom serveringspersonal handlar det om allt ifrån väktare och bandbokare till taxichaufförer och falafelförsäljare. Den typ av arbete som skapas i spåren av nattlivet är inte sällan många människors första jobb. Ett levande nattliv bidrar dessutom till ökad trygghet när fler rör sig på stadens gator och torg under dygnets mörka timmar.

Därför har Centerpartiet länge lyft fram vikten av att de politiker som styr Malmö värnar nattklubbarna. Vi är fast övertygade om att en dynamisk stad inte bara behöver bostäder och kontor, utan även kultur- och nattliv.

Den utveckling som nu sker på Möllan har pågått under en längre tid, där grannar som klagar samt regelkrångel och ökade krav gör det svårare och mindre attraktivt att driva klubbar och livescener.

I en motion som ska debatteras av kommunfullmältige i februari föreslår Centerpartiet flera åtgärder som stärker Malmös nattliv. Bland annat vill vi att Malmö ska inrätta en nattborgmästare. Genom att en politiker får ett samlat ansvar för kultur- och nattlivsfrågor går det att skapa en tydligare och mer konstruktiv dialog mellan stadens politiker och tjänstemän, myndigheter och nattlivsaktörer. Idag finns det ingen som har ett särskilt ansvar för nattlivsfrågor, något som är en av anledningarna till att nattlivets intressen åsidosätts.

Centerpartiet vill också att Malmö antar en nattlivsstrategi. Det har skett i Stockholm, där Centerpartiet ansvarat för kulturfrågorna. I Stockholms nattlivsstrategi lyfts bland annat åtgärder fram för minskat regelkrångel, smidigare kontaktvägar och flera mer detaljerade strategier för hur nattlivets plats i staden ska kunna säkras. En liknande strategi diskuteras i Göteborg. Att andra svenska storstäder tar upp kampen mot Malmö för att bli Sveriges roligaste stad är bra, men om Malmö inte ska bli omsprungen måste stadens politiker agera. Därför har Centerpartiet föreslagit att även Malmö ska ta fram en nattlivsstrategi.

Annons

Annons

Centerpartiet har också tagit initiativ till att förändra bullerreglerna på nationell nivå. Idag är det möjligt att flytta in i en nybyggd lägenhet intill en livescen och få scenen stängd för att det spelas musik. Ska det vara möjligt att bygga de levande stadsdelar som på många sätt kännetecknar en attraktiv stad måste kulturens plats säkras.

Centerpartiet vill göra det möjligt att villkora bostadsbyggande i områden där ljud från kultur och idrott förekommer så att de som bor i området inte kan klaga. En liknande lagstiftning finns i Danmark. Därmed går det att bevara fler barer, scener, klubbar och idrottsplaner när staden växer.

Malmö behöver också se över den attityd som råder inom stadens egen organisation. Miljöförvaltningens yttrande över Centerpartiets motion är ett talande exempel. Förvaltningen anser att den ska avslås. Anledningen är att bättre förutsättningar för nattlivet riskerar att leda till att människor som bor i centrala Malmö störs av musik.

Att bo i en stad innebär att ha nära till allt, inklusive barer och livescener. Det är en kvalitet många uppskattar, även om det inte är lika tyst i centrum som i något mer perifera bostadsområden. Så måste det få vara.

Förslaget från Malmös styrande partier – Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet – är att Centerpartiets motion ska anses besvarad genom Miljöförvaltningens yttrande. Det innebär i klartext att styret menar att de åtgärder som görs idag är tillräckliga. Det som representanter för det fria kulturlivet och organisationer som arbetar med stadsutveckling påpekar är ett tydligt bevis på motsatsen och att de styrande partierna inte förstått problematiken.

Annons

Annons

Centerpartiet kommer alltid verka för ett Malmö där kulturlivet inte bara överlever, utan frodas och bidrar till en mer levande, inkluderande och framgångsrik stad. Om det fria kulturlivet och organisationer som arbetar med stadsutveckling inneburit en ögonöppnare för fler partier är de välkomna att göra oss sällskap.

SKRIBENTEN

Anton Sauer (C), gruppledare i Malmö kommunfullmäktige och ledamot i kommunstyrelsen

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan