Gå direkt till sidans innehåll
Stockholms tingsrätt

Tone Bernadotte Oppenstam stäms – över förrådsbråk i bostadsrättsföreningen

Östermalmsladyn Tone Bernadotte Oppenstam stäms av sina grannar.

Ett infekterat förrådsbråk ligger bakom ärendet som nu tagits till tingsrätten.

– Jag tror att det kommer att bli en rättegång på det, säger hon till Expressen. 

Tone Bernadotte Oppenstam är i bråk med sina grannar.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Tone Oppenstam tillsammans med Grete Qviberg och Gaby Borglund i ”Ladies på Östermalm”.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Entreprenören Tone Bernadotte Oppenstam, 55, gjorde sig känd i realityserien ”Ladies på Östermalm” 2010. 14 år senare bor hon kvar på Östermalm i centrala Stockholm, men inte längre på Strandvägen där hon bodde när programmet spelades in. 

I dag har hon flyttat till Riddargatan, cirka 50 meter från lyxlägenheten på en av Stockholms mest exklusiva gator. Men där är det allt annat är frid och fröjd visar en stämningsansökan som bostadsrättsföreningen skickat till Stockholms tingsrätt. 

Tone Bernadotte Oppenstam stäms för att hon använder ett källarförråd som inte tillhör henne. Med hjälp av ett hänglås har hon tagit över förrådet.

Till saken hör att hon redan har ett källarförråd. 

”Vi har självklart inga problem med att hon gör så med förråd 31 men hennes användning av förråd 36 är en olovlig handling från start – hon har aldrig haft någon dispositionsrätt till det förrådet”, skriver bostadsrättsföreningen i sin stämningsansökan.

Bostadsrättsföreningen skriver vidare att de anmält ärendet till Kronofogdemyndigheten för att få så kallad särskild handräckning. Målet var att få hennes ägodelar avlägsnade från förrådet, men Kronofodgen hänvisade kärande till tingsrätten. 

Sålde lägenheten för 54 miljoner

Tone Bernadotte Oppenstam flyttade in i sin bostadsrätt i mitten av januari förra året efter att ha sålt våningen på Strandvägen för – häpnadsväckande – 54 miljoner kronor. Den nya köptes för 30 miljoner kronor, skriver Aftonbladet.  

Sedan dess har hon ockuperat källarförrådet på Riddargatan. 

Bernadotte Oppenstam hävdar att hennes lägenhet har två lägenhetsnummer och av den anledningen tillhör båda källarförråd henne. Hon hänvisar till stadgarna – som bostadsrättsföreningen menar har tolkats felaktigt. 

”Enda sättet för att ett externt förråd skulle kunna ingå i bostadsrätten är om det är upptaget i det ursprungliga upplåtelseavtalet vilket det, antar vi otvistigt, inte är. Föreningen har en likabehandlingsprincip där varje full medlem disponerar ett förråd”, skriver föreningen.

Utöver att bostadsrättsföreningen vill att Östermalmsladyn lämnar förrådet vill de att hon står för kostnaden för tingsrätten och eventuella rättegångskostnader. 

Tone Bernadotte Oppenstam: Tror att det blir rättegång

När Expressen når Tone Bernadotte Oppenstam har hon inte läst stämningsansökan, men är medveten om att den finns. Hon står fast vid att hennes lägenhet, som består av två lägenheter, har två tillhörande förråd. 

– De har ju försökt att få igenom det tidigare men då har de ju inte fått något gehör, säger hon till Expressen. 

Vad tror du kommer att hända nu?

– Jag tror att det kommer att bli en rättegång på det. Jag måste ju ta det med advokaten. Han får ju titta på vad de har skrivit.  

Bernadotte Oppenstam påstår att hon betalat för att två förråd ska ingå när hon köpte lägenheten. 

00:00 / 00:00

Ljudklippet gick inte att spela upp

Försök igen senare