Hoppa till innehållet

Då kan Riksbanken gå före ECB

De flesta utgår från att Riksbanken inte sänker räntan innan ECB har gjort det. Men det är inte hugget i sten. Växelkursen är en nyckelfaktor, säger Andreas Wallström och Kristin Magnusson Bernard i Makrorådet.

Riksbankschefen Erik Thedéen.
Riksbankschefen Erik Thedéen.Foto: Agaton Strom

 

De flesta bedömare räknar med att Riksbanken vill vänta med att sänka ränta till dess att ECB och helst även amerikanska Federal Reserve har gjort det. Men vid de räntebesked som nyligen presenterades lät den svenska centralbanken mjukare än de andra. Bland annat hette de att en räntesänkning under det första halvåret ”inte kan uteslutas”.

Samtidigt vill många ECB-ledamöter vänta in nya lönesignaler, vilket i praktiken skulle göra det svårt att agera före juni, och Fed-chefen Jerome Powell har markerat att räntesänkningar i närtid inte är aktuella.

Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, tror att det finns en möjlighet att Riksbanken går före.

”Det krävs i så fall att kronan inte försvagas utan snarare stärks och att den positiva inflationstrenden fortsätter i Sverige. Då tror jag inte att Riksbanken behöver vänta på ECB”, säger han i Di-podden Makrorådet.

Hushåll och företag ska ändå ställa in sig på att vänta några månader på Riksbanken.

”Man ska inte hoppas på en sänkning redan i mars. Men säg att om ECB inte sänker i mars eller april, kan Riksbanken ändå göra det i maj? Ja, om växelkursen är ganska stark och inflationen har fortsatt ned.”

Första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard gör en liknande bedömning.

”Blir det en väsentligt lägre inflation, lägre än i omvärlden, väsentligt försämrad konjunktur och arbetsmarknad och kanske även en trygghet i att framför allt ECB är nära att sänka, då skulle man kunna gå före.”

Andreas Wallström och Kristin Magnusson Bernard i Makrorådet.
Andreas Wallström och Kristin Magnusson Bernard i Makrorådet.Foto: Tora Sirén

Hon tycker att den penningpolitiska uppdatering som släpptes samtidigt som räntebeskedet innehåller en bra checklista. 

”Något som är nytt och positivt är att Riksbanken förklarar vilka variabler man tittar på, hur de har utvecklats jämfört med prognos och vilken typ av anpassning av penningpolitiken man tänker sig härifrån.”

”Man ser i alla fall ett tydligt ramverk för vad de tittar på. Det uppskattas av marknadsaktörerna.”

Med växelkursen som tungt vägande faktor ser det just nu ändå inte så troligt ut att Riksbanken skulle gå före. En stor del av förstärkningen från slutet av fjolåret har gått tillbaka, framför allt gentemot dollarn.  Andreas Wallström påpekar dock att det kan gå fort på valutamarknaden.

”Det kan vända väldigt snabbt. I slutet av fjolåret var det precis tvärtom, med en snabb förstärkning.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera