EKOBROTT

Svensk affärsman pekas ut i norskt miljardsvindleri

1:59 min
  • En svensk affärsman pekas ut som hjärnan bakom ett misstänkt miljardsvindleri i Norge.

  • 49-åringen har i Sverige varit inblandad i en rad turbulenta affärer, bland annat kring nedlagda glasbruk i Småland, och han sitter sedan i höstas häktad för grova ekobrott.

  • Själv har han återkommande tillbakavisat alla anklagelser om oegentligheter och brott.

Den 49-årige affärsmannen har i Sverige under lång tid agerat i en rad företag som omgärdats av kritik och anklagelser om bluff och bedrägerier, framför allt kring satsningar som rört kryptovalutor och fastigheter.

Ekot och P4 Kalmar har tidigare berättat hur han varit aktiv i härvan kring nedlagda glasbruk i Småland, där det också funnits flera kopplingar till knarkaffärer inklusive till en person i det kriminella nätverket Foxtrot, ett avslöjande som i höstas väckte starka reaktioner.

Nu visar en granskning i den norska affärstidningen Finansavisens magasin Kapital att mannen också spelat en central roll i ett misstänkt miljardsvindleri, där påstådda miljardvärden ska ha pumpats upp kring ett energibolag och planerad oljeutvinning.

Svensk rånare

Han ska ha varit aktiv i flera olika roller i härvan där stora summor försvunnit och det finns flera misstankar om oegentligheter.

Affärsmannen är inte ensam svensk att uppmärksammas i granskningen – bland annat nämns en person som dömts för ett mycket uppmärksammat rån i Sverige – men affärsmannen beskrivs som den centrala aktören.

Granskningen är den andra på kort tid som uppmärksammat 49-åringens affärer i Norge.

Knarkkartell

I december visade tidningen Dagbladet i en granskning av en omfattande penningtvättshärva, hur en av mannens affärspartners haft samröre med företrädare för en av världens mest kända knarkkarteller.

Ekot har genom egna källor fått en stor del av uppgifterna bekräftade, och vår granskning visar också att ytterligare svenska affärsmän har varit aktiva i de norska härvorna.

Vi har utan resultat sökt affärsmannen via hans advokat. Han har tidigare i olika sammanhang tillbakavisat alla anklagelser om oegentligheter och brott.

Tipsa Ekots granskande reportrar!
Vet du mer om detta eller om något annat vi borde granska?
Hör av dig till Ekots granskande reportrar eller mejla till redaktionen.
Vill du tipsa krypterat? Använd
Radioleaks.